blog

Ev Tozu Akarları ve Alerjenler

Ev tozu akarları tıbbi adıyla “mite” olarak adlandırılmaktadır. En sık rastlanan tipi de “dermatofagoid” olarak anılmaktadır ki deri yiyen anlamına gelmektedir. Bu parazit niteliğindeki böcekçikler normalde halı, kilim, yorgan, yastık, tüylü eşyalar ve oyuncaklarda yaşarlar. Yaşamaları için gerekli besini insan deri ve tüy döküntülerinden karşılarlar. Bu nedenle insanın olduğu her yerde, çokça da tüylü zeminlerde yaşayıp ürerler. 30-40 mikron (1 mikron milimetrenin binde biridir) çapında bir büyüklüğe sahiptir. Yumurtlayarak çoğalırlar. Yumurtadan çıkan yavrular 3 haftada erişkin hale gelerek çoğalmaya başlarlar.

Ev tozu akarının en sık alerjeni dışkılarıdır. Yaşadıkları halı, kilim, perde vs ye bıraktıkları dışkıları üzerinde yürüme, silkme ve benzeri hareketlerle çevre havaya karışır ve buradan kolayca burundan da geçerek solunum yollarına ulaşarak en sıklıkla alerjik astıma yol açar. İnsanın ev içinde geçirdiği en uzun süre yatak odaları olduğu için en sık akar alerjeni ile karşılaşma yeride yatak odasıdır. Burada yatak, yorgan, yastık, yerdeki halı, kilim, perde ana kaynaklardır. Akarlar 60 derece üzerindeki sıcaklıklarda yaşama şanslarını kaybederler. En sık rastlanan ev içi alerjenleri olduklarından ve her zaman ortamda bulundukları için yıl boyu alerji yaparlar. Doğal olarak ev içinde ve kapalı ortamlarda geçirilen birim zamanın arttığı kış mevsimlerinde daha fazla alerjik hastalığa yol açarlar.

Ev tozu akarına karşı alınacak en etkin önlemlerden biri de buharlı temizlik makinası kullanarak yüksek sıcaklıktaki iyonize buharla bu canlıları etkisiz hale getirmektir.